top of page
  • Elena Mihalache

Puterea lunii de a influența oameniiDe la începutul timpurilor, oamenii au studiat Luna și, observând schimbările ei, au putut remarca o conexiune incontestabilă a noastră, a oamenilor, cu fazele lunii. De la emoții, la somn, la menstruație, toate aceste lucruri au fost asociate cu Luna. Convingerea că fazele lunii afectează starea de spirit și comportamentul, datează din cele mai vechi timpuri. Efectul lunar asupra corpului și minții umane este sugerat atât anecdotic, cât și empiric în literatura psihologică și biologică. Cum se întâmplă și mai ales, cum putem utiliza acest lucru în favoarea noastră?

Atracția gravitațională exercitată de Lună asupra Pământului, influentează în primul rând mareele din mările și din oceanele de pe Pământ. Această forță este cea mai puternică în timpul Lunii noi și Lunii pline, în aceste momente practic se formează cele mai mari, respectiv cele mai mici maree. În timpul Lunii noi, Pământul, Luna și Soarele sunt aliniate, iar forțele gravitaționale ale Lunii și ale Soarelui se adună, amplificând efectul mareelor.


Aceasta duce la formarea mareelor de mare amplitudine, cunoscute sub denumirea de maree de sizigii. Pe de altă parte, în timpul Lunii pline, Luna și Soarele sunt în opoziție unul față de celălalt, iar forțele gravitaționale se anulează într-o anumită măsură. Acest lucru duce la formarea mareelor de amplitudine mai mică, cunoscute sub denumirea de maree de cuadraturi.


Este important de menționat că, în afara Lunii noi și a Lunii pline, atracția gravitațională a Lunii continuă să influențeze formarea mareelor, însă într-o măsură mai mică. Alți factori, precum geometria țărmului, adâncimea și forma oceanelor și a mărilor, precum și factorii meteorologici, pot juca, de asemenea, un rol în amplitudinea și variația mareelor. În plus, mai multe specii marine - inclusiv corali de recif, viermi care locuiesc în mare și unii pești - au cicluri de reproducere care sunt aproximativ sincronizate cu ciclurile lunare.


Ideea că oamenii ar putea fi influențați de fazele Lunii și de câmpul magnetic al Pământului este o zonă de studiu în cadrul biometeorologiei, studiul modului în care vremea și condițiile atmosferice influențează organismele vii. Având în vedere procentajul mare de apă din corpul uman, de aproximativ 75%, are sens ca Luna să ne afecteze corpurile precum face și cu celelalte elemente din natură care conțin apă, la rândul lor fiind afectate și emoțiile și bunăstarea generală.


Făcându-se o mică analiza, s-a putut observa că modul in care marea majoritate a oamenilor asociază stările lor cu fazele lunii sunt următoarele:


New Moon: Luna nouă este asociată cu începuturi noi, regenerare și creștere. Este un moment potrivit pentru stabilirea intențiilor și noilor începuturi. Unii oameni pot simți un val de energie în timpul acestei faze și ar putea fi mai dornici să înceapă proiecte noi sau să se implice în activități care necesită inițiere.


Waxing Moon: Pe măsură ce luna avansează de la lună nouă la lună plină, se spune că este în faza de creștere. Această perioadă este considerată a fi un moment de creștere a energiei și creativității. Oamenii ar putea simți mai mult optimism și motivație pentru a-și urmări scopurile în timpul acestei perioade.


Full Moon: Luna plină este adesea asociată cu emoții și energii intensificate. Unii oameni pretind că experimentează o intensitate emoțională crescută sau găsesc dificil să doarmă în timpul acestei faze. Este un moment de iluminare și intuiție sporită, ceea ce face ca perioada să fie potrivită pentru reflecție și eliberare emoțională.


Waning Moon: După luna plină, pe măsură ce luna trece din nou spre lună nouă, este în faza de descreștere. Această perioadă este adesea considerată ca un moment de eliberare și de renunțare la ceea ce nu mai servește, pregătind terenul pentru noul ciclu. Oamenii pot simți o scădere a energiei în timpul acestei faze, ceea ce necesită odihnă și introspecție.


Din acest punct înainte, practic, ne afectează toate stările și deciziile pe care le luam, de la relațiile cu cei din jur, la cum ne investim banii. O lună plină, de exemplu, crește tendința noastră de a ne simți deprimați și pesimiști, astfel încât investitorii ar putea fi mai înclinați să rămână în afara pieței de valori în apropiere de acel moment, pe când în momentul în care este lună nouă pot fi tentați să investească mai mult, astfel piața crescând, deoarece, la nivel general, numeroase studii psihologice sugerează că starea de spirit poate afecta judecata și comportamentul uman. Astfel, luând un considerare aceste lucruri și analizând fluctuațiile investițiilor de la o lună la alta, se poate observa care este momentul oportun de a face tranzacții. Au fost chiar și persoane care au studiat aceste teorii, pe care au reușit ulterior sa le demonstreze in cărțile lor, cea mai populară dintre aceste fiind “The Bull, The Bear and the Planets” – M.G.Bucholtz., în care pe lângă modul de schimbare al dorinței de investiție al oamenilor, se discuta și despre cele mai populare investiții ale oamenilor, precum 500 SP sau aurul, având in vedere tranziteze, dar și momentele în care s-au “născut” acestea.


În ceea ce privește somnul, mai multe studii au arătat că oamenii experimentează cu 30% mai puțin somn profund în timpul lunii pline, comparativ cu restul lunii. De ce se întâmplă acest lucru? Cercetătorii cred că ritmurile noastre biologice interne pot fi legate de ciclul Lunii. Schimbările în somn pot avea efecte dramatice asupra stării tale generale – provocând iritabilitate, scăderea concentrării, nerăbdare și niveluri crescute ale hormonului stresului, cortizolul. În alte studii, s-a descoperit că în jurul Lunii pline, activitatea electroencefalogramei (EEG) în timpul somnului NREM, un indicator al somnului profund, a scăzut cu 30%, timpul de adormire a crescut cu 5 minute, iar durata totală a somnului evaluată prin EEG a fost redusă cu 20 de minute. Aceste modificări au fost asociate cu o scădere a calității subiective a somnului și scăderea nivelurilor endogene de melatonină.


Trecând la lucruri mai interesante pentru genul feminin, potrivit Mirandei Grey, autoarea cărții “Red Moon—Understanding and Using the Creative, Sexual and Spiritual Gifts of the Menstrual Cycle”, există două tipuri tradiționale de menstruație: menstruație cu lună nouă și ovulare cu lună plină sau menstruație cu luna plină și luna nouă ovulație. Menstruațiile femeilor se pot sincroniza cu ambele cicluri de-a lungul vieții, dar este fascinant să observi ce se întâmplă în viața ta din punct de vedere energetic pe măsură ce corpul tău își schimbă “preferințele”. Deci, ce încearcă să transmită momentul în care vine menstruația?


Menstruația în sincron cu luna nouă: Dacă corpul tău urmează un ciclu al Lunii Albe, vei avea tendința de a sângera în timpul lunii noi sau în descreștere. Deoarece biodinamica a arătat că pământul este cel mai fertil în timpul lunii pline (când se produce ovulația), acest ciclu este cel legat de fertilitate și maternitate. Dacă ești o femeie „lună albă”, probabil vei simți o creștere a intuiției în timpul menstruației și vei simți nevoia de a te retrage pentru auto-reînnoire.


Menstruația în sincron cu luna plină: Acest ciclu urmează luna plină, ceea ce înseamnă că corpul tău sângerează în timpul lunii în creștere sau în luna plină și este cel mai fertil în timpul lunii noi sau în descreștere. Deoarece energiile fazei lunii pline și în creștere sunt pline, vibrante și creative, unii consideră că acest lucru este contraintuitiv pentru menstruație. Se spune că cei care tind să aibă menstruație cu luna plină își concentrează energiile menstruale „mai întunecate” și mai creative spre exterior, mai degrabă decât spre interior, pentru a-i hrăni și a-i învăța pe alții din propria experiență. De multe ori, femeile cu acest ciclu se vor concentra mai mult pe dezvoltarea celorlalți, mentorat și creativitate.


Influența Lunii asupra emoțiilor, bunăstării umane și a ciclurilor din natură, respectiv ale omului, poate fi atribuită unor factori precum atracția gravitațională, ritmurilor biologice, expunerea la lumină sau credințelor culturale. Explorări științifice suplimentare sunt necesare pentru a înțelege pe deplin mecanismele și amploarea acestor efecte, cu toate că există deja o mulțime de articole științifice și cărți pe tema menționată și în acest eseu, anume “Luna” și influențele acesteia asupra oamenilor.


Autor: Elena Mihalache, cursant program formare profesionala cu specializarea astrolog, promotia 1/ 2023
Ti-a placut articolul? Lasa un mesaj in sectiunea de comentarii de mai jos.

.

Etichete:

32 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Alte articole
Urmareste-ne si pe
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page