- Scoala Stiinte Spirituale
12 Beneficii ale Meditatiei
A medita este o tehnica spirituala universala. Meditația poate fi practicată de întreaga umanitate, fără distincții între sexe, vârstă, poziție socială sau religie și oferă rezultate profunde sau spectaculoase atunci când este practicată cu regularitate și devotament. Meditatia este baza tuturor marilor religii, deci poate fi practicata de persoane aparținând oricărei credințe. Meditația oferă pace și liniște împotriva stresului vieții de zi cu zi și deschide ușa către partea cea mai profundă și divină din noi înșine.
Fericirea ca scop al existentei. Spiritul uman este de natură divină și poate atinge fericirea deplină numai atunci când și-a realizat în mod conștient propria divinitate. Meditația pune ființa umană în contact cu valorile veșnice din interiorul său, permițându-i să intre în regatul Luminii și Armoniei Divine în timp ce este încă în viață. Astfel, realizează treptat fericirea, care o va însoți in această viață.
Popularitatea meditației crește pe măsură ce mai mulți oameni descoperă numeroasele sale beneficii. In continuare vom analiza 12 dintre acestea!
1. Reduce stresul
Reducerea stresului este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii încearcă meditația.
În mod normal, stresul mental și fizic determină niveluri crescute ale cortizolului, hormonul stresului. Acest lucru produce multe efecte nocive, cum ar fi eliberarea de substanțe chimice inflamatorii numite citocine, care conduc catre perturbarea somnului, depresie și anxietate, pot crește tensiunea arterială și pot contribui la oboseală și gândire tulbure. Cercetările au arătat că meditația poate îmbunătăți simptomele afecțiunilor legate de stres, inclusiv sindromul intestinului iritabil, tulburarea de stres post-traumatic și fibromialgia.
2. Controlează anxietatea
Meditația poate reduce nivelul de stres, ceea ce se traduce prin mai puțină anxietate. Studiile arata că 8 săptămâni de meditație mindfulness au contribuit la reducerea simptomelor de anxietate la persoanele cu tulburare de anxietate generalizată, au dus la îmbunătățiri vizibile ale depresiei și durerii pe parcursul unui an.
Meditația poate ajuta, de asemenea, la controlul anxietății legate de locul de muncă. Angajații care au folosit un program de meditație mindfulness timp de 8 săptămâni au experimentat sentimente îmbunătățite de bunăstare și au scăzut stresul și efortul la locul de muncă.
3. Promovează sănătatea emoțională
Unele forme de meditație pot duce la îmbunătățirea imaginii de sine și la o perspectivă mai pozitivă asupra vieții. De exemplu, o analiză a tratamentelor administrate la mai mult de 3.500 de adulți a constatat că meditația mindfulness a diminuat simptomele depresiei prin scăderea nivelului substanțelor chimice inflamatorii din corp.
4. Îmbunătățește conștiința de sine
Unele forme de meditație te pot ajuta să dezvolți o înțelegere mai puternică despre propria persoana, ajutându-te sa scoti la iveala cea mai buna varianta a ta!
Pe măsură ce dobândești o mai mare conștientizare a felului in care gandesti, poți să-ti modelezi gandurile pentru a schimba realitatea.
5. Extinde atenția
Meditația focalizată ajută la creșterea forței și rezistenței atenției. Chiar și meditarea pentru o perioadă scurtă în fiecare zi iti poate aduce beneficii. Un studiu a constatat că meditand timp de doar 13 minute zilnic, atenția și memoria sunt mult imbunatatite după doar 8 săptămâni.
6. Poate reduce pierderea de memorie legată de vârstă
Îmbunătățirea atenției și claritatea gândirii pot ajuta in menținerea unei minti tinere.
Kirtan Kriya este o metodă de meditație care combină o mantră sau o cântare cu mișcarea repetitivă a degetelor pentru a concentra gândurile. Studiile efectuate la persoanele cu pierderi de memorie legate de vârstă au arătat că îmbunătățește performanța la testele neuropsihologice. Mai mult, s-a demonstrat că mai multe stiluri de meditație pot crește atenția, memoria și rapiditatea mentală la voluntarii mai în vârstă. Pe lângă combaterea pierderii normale a memoriei legate de vârstă, meditația poate îmbunătăți cel puțin parțial memoria la pacienții cu demență. De asemenea, poate ajuta la controlul stresului și la îmbunătățirea capacității de a face față celor care au grijă de membrii familiei cu demență.
7. Poate activa bunătatea
Unele tipuri de meditație pot crește în special sentimentele și acțiunile pozitive față de tine și de ceilalți. Metta, un tip de meditație cunoscut și sub numele de meditație a iubirii, începe cu dezvoltarea gândurilor și sentimentelor pozitive față de propria persoana. Prin practică, oamenii învață să extindă această bunătate și iertare în exterior, mai întâi prietenilor, apoi cunoștințelor și, în cele din urmă, inamicilor.
Un studiu efectuat cu ajutorul a 500 de studenți a arătat că practicarea meditației Metta de 3 ori pe săptămână a îmbunătățit emoțiile pozitive, interacțiunile interpersonale și înțelegerea celorlalți după 4 săptămâni.
8. Poate ajuta la combaterea dependențelor
Disciplina mentală pe care o poti dezvolta prin meditație te poate ajuta să spargi dependențele prin creșterea autocontrolului și a conștientizării factorilor declanșatori pentru comportamentele de dependenta.
Cercetările au arătat că meditația poate ajuta oamenii să învețe să-și redirecționeze atenția, să-și gestioneze emoțiile și impulsurile și să-și sporească înțelegerea cauzelor din spatele lor.
Meditația te poate ajuta, de asemenea, să controlezi pofta de mâncare sau tutun.
9. Îmbunătățește calitatea somnului
Aproape jumătate din populație se lupta cu insomnia la un moment dat. Meditatia ajuta la controlul sau redirecționarea gândurilor fugare care duc adesea la insomnie, relaxeaza corpul si elibereaza tensiunea.
10. Ajută la controlul durerii
Percepția ta despre durere este legată de starea mentală și este mai crescută în condiții de stres.
De exemplu, 38 de studii au concluzionat că meditația mindfulness reduce durerea, îmbunătățeste calitatea vieții și reduce simptomele depresiei la persoanele cu durere cronică.
11. Poate scădea tensiunea arterială
Meditația poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea fizică prin reducerea tensiunii arteriale. În timp, hipertensiunea arterială face ca inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele, ceea ce poate duce la o funcție slabă a ei. Hipertensiunea arterială contribuie, de asemenea, la ateroscleroză sau la îngustarea arterelor, ceea ce poate duce la infarct și accident vascular cerebral.
12. Practicabila oriunde
Oamenii practică multe forme diferite de meditație, dintre care majoritatea nu necesită echipament specializat sau un spațiu anume.
Consulta programele Scoala de Stiinte Spirituale ce contin meditatii AICI!
Comments