• Ioana Paduraru

Din tainele viselorVisele sunt o proiecție a realității, iar realitatea o proiecție a viselor!” Sigmund Freud

Ce sunt visele?


Visele sunt o succesiune de imagini, idei, emotii si senzatii care apar involuntar in mintea noastra in timpul anumitor stadii ale somnului. Continutul si scopul viselor nu este inca bine cunoscut, desi visele au constituit de-a lungul istoriei un subiect de interes medical, psihologic, filozofic si religios.


Domeniul de studiu stiintific al viselor poarta numele de oneirologie.


Visele apar mai ales in perioada REM a somnului, adica acea perioada de somn caracterizata de miscari oculare rapide, o perioada in care activitatea cerebrala este crescuta si asemanatoare cu perioada de veghe. Uneori visele pot apare si in alte stadii ale somnului, dar sunt mai putin vii si mai greu de rememorat.


Visele au fost considerate in psihanaliza ca fiind o legatura intre constient si inconstient. Visele pot avea continut normal, suprarealisr sau bizar, fiind de mai multe tipuri, de exemplu inspaimantatoare, frumoase, magice, aventuroase, sexuale, etc. In general evenimentele din vis se afla in afara controlului persoanei care viseaza, cu exceptia viselor lucide, care pot fi influentate. Uneori visele determina aparitia de idei creative sau inspiratia pentru a face ceva anume.


Interpretarea viselor dateaza inca din anii 5000-4000 i.e.n., primele documente legate de vise fiind cele din Mesopotamia. In Grecia si Roma antica se credea ca visele sunt mesaje directe din partea zeilor sau a celor morti si ca prezic viitorul.


La sfarsitul secolului 19 Sigmund Freud a dezvoltat o teorie conform careia visele provin din inconstient, subliniind importanta interpretarii viselor. Freud numea visele “calea regala spre inconstient”, spunand ca, continutul visului reflecta mintea inconstienta a persoanei care viseaza si ca acest continut este modelat de indeplinirea inconstienta a dorintelor. Conform cu Freud daca persoana se confrunta cu un conflict intre modul in care priveste in mod constient realitatea si modul in care o percepe la nivel inconstient, atunci apar tulburari cum sunt nevrozele, trasaturile nevrotice, anxietatea, depresia, etc.


Teoria lui Freud descrie visele ca avand un continut manifest si unul latent. Continutul latent se leaga de fanteziile inconstiente profunde, in timp ce continutul manifest este superficial si lipsit de inteles.


Un alt psihanalist, Carl Jung, a dezvoltat teoria lui Freud asupra viselor, spunand ca visele constituie un mesaj caruia trebuie sa ii acordam atentie. Visele pot contine revelatii care pot ajuta persoana care viseaza sa isi rezolve diverse probleme emotionale. Jung credea ca multe din simbolurile si imaginile din vise sunt recurente, adica apar repetitiv in mai multe vise. Daca un vis apare in mod repetitiv, inseamna ca este ceva caruia trebuie sa-i acordam o atentie sporita.Rolul viselor si a somnului in voata noastraInainte sa inteleg mai multe despre minte, luam visele drept o simpla proiectie a informatiilor rezultate din experientele de peste zi.


Treptat am ajuns sa inteleg faptul ca visele sunt o parte esentiala din viata si evolutia noastra si ele pot avea o serie de roluri precum:


  • Mediu de comunicare a Inconstientului/Subconstientului si Supraconstientului cu mintea constienta prin care ne intelegem mai bine propria persoana si aflam ce anume avem nevoie sa facem, schimbam sau sa vindecam la nivel mental sau emotional pentru a putea merge pe calea aleasa si pentru a ne indeplinim obiectivele propuse;


  • Proces de vindecare sau transformare emotionala si mentala – in fiecare dintre noi exista capacitatea de autovindecare si acesta este un exemplu al acestei capacitati. In unele vise primim solutiile pentru situatiile de pe parcursul zilei, la care cautam raspunsuri;


  • Rol premonitiv – probabil ati auzit de bunici sau parinti care au avut vise in care au vazut ceva ce urma sa se intample – ce ma marcau pe mine in copilarie erau povestile pe care le auzeam ca o persoana a visat moartea unei alte persoane cu cateva zile inainte ca aceasta sa se intample. Desi cu totii am auzit despre astfel de cazuri, unii dintre noi am ales sa le ignoram sau sa credem ca sunt aberatii, asta pana cand ajungem sa le experimentam pe propria piele. Starea de Deja Vu este generata in unele cazuri de astfel de vise premonitorii care sunt uitate si in momentul in care are loc ceea ce a fost visat, memoria intra in actiune si apare sentimentul de familiaritate;


In timpul somnului, constientul ajunge sa se linisteasca si mintea are spatiu sa solutioneze si sa integreze cele necesare pentru urmatorul pas din viata noastra. De aceea, somnul joaca si el un rol esential. Fara somn, mintea ajunge sa oboseasca destul de repede si sa nu mai faca fata intr-un mod performant fluxului constant de informatii.


Desigur ca tiparele de somn pot fi diferite de la persoana la persoana. Sunt persoane care au nevoie de foarte putine ore de somn pentru a putea functiona normal si pentru a-si indeplini cu usurinta sarcinile zilnice si sunt persoane care au nevoie de mai multe ore de somn.


In cazul persoanelor care dorm mult sau se trezesc cu greu dimineata, pot exista o serie de cauze:

  • Corpul fizic sau mintea au nevoie de timp in care sa se refaca, sa se odihneasca si sa se vindece. Un somn indelungat poate permite corpului