top of page
  • Loredana Achitei

Mercur retrograd in zodiiIn acest articol:

  • Cine este Mercur?

  • Ce înseamna miscare de retrogradare? Cum se manifesta o planeta retrograda?

  • Cine este Mercur retrograd?

  • Cum se manifesta Mercur retrograd in functie de zodia in care se afla?

  • Ce vrea Mercur retrograd?Cine este Mercur?


Inca din antichitate Mercur era cunoscut drept un obiect stralucitor. Mercur este cea mai rapida planeta si tocmai viteza miscarii lui a indus in eroare civilizatiile antice, care au crezut initial ca vedeau pe cer doua stele diferite – una care aparea pe cerul dimineatii si una care aparea pe cerul serii. Grecii antici asociau acest corp ceresc cu Zeul mesager – Hermes.


Mercur – in mitologia romana, era zeul comunicarii, al mesajelor, al elocventei, zeul traducatorilor si al interpretilor, zeul calatoriilor si al granitelor, zeul comertului, al negustorilor, al finantelor.


In ciuda tuturor virtutilor sale, Mercur a fost si un dusman de temut, un trisor/impostor si un hot. El a fost cel care ducea sufletele celor morti in lumea de dincolo si a fost considerat si zeul somnului.


Mercur este planeta cea mai apropiata de Soare, avand nevoie de doar 88 de zile pentru a efectua o revolutie complete. Nu-l vom gasi nicidata mai departe de 28 de grade de Soare.


In astrologie, Mercur este Guvernatorul zodiilor Gemeni (domiciliu pe timpul zilei) si Fecioara (domiciliu pe timpul noptii), dar si al caselor 3 si 6. In aceste doua zodii (Gemeni si Fecioara), Mercur se simte foarte bine. In schimb energia Sagetatorului si cea a Pestilor il fac sa se simta alfel, nu se poate manifesta asa cum stie el mai bine. Expansivul Sagetator este prea idealist, iar emotiile Pestilor nu fac casa buna cu mentalul Mercurului.


Este planeta expresiei si a comunicarii, planeta care defineste modul in care gandim si ne exprimam, cum ne exteriorizam. Mercur reprezinta de asemenea si coordonare. Toate informatiile, gandurile, ideile dintre cele doua lumi, cea constienta si lumea inconstienta, au nevoie de a fi aranjate si intelese. Mercur este cel care le sorteaza, analizeaza, grupeaza si analizeaza. Mercur este planul mental, dar in egala masura este responsabil si de partea de calatorii, negot/vanzari, tehnologie in comunicare. Vorbeste in harta si despre relatia cu rudele apropiate, frati, surori.Ce înseamna miscare de retrogradare? Cum se manifesta o planeta retrograda?


Miscarea retrograda este deplasarea unei planete inapoi, in sens invers decat mersul ei normal. Aceasta este de fapt o iluzie optica, toate planetele miscandu-se intotdeauna in acelasi sens in jurul Soarelui.


Miscarea aparent retrogradă apare in momentul in care Pamantul depaseste o alta planeta sau este la randul lui depasit. Iluzia apare datorita diferentei relative de viteza.


In astrologie, miscarea directa este considerata starea implicita a planetelor. Mersul retrograd este contrar fluxului normal, prin urmare este considerat ca fiind o exceptie, chiar o provocare pentru aceasta “normalitate”. Este un factor perturbator pentru majoritatea oamenilor.


Cand o planeta retrogradeaza, ceea ce guverneaza planeta respectiva tinde sa mearga “pe dos” si toate aceste lucruri sa ne fie aruncate in fata, pentru a ne atrage atentia. La fel si cu ceea ce este guvernat de semnul in care retrogradeaza planeta.


Cu siguranta faptul ca ne scoate din zona de comfort nu ne face sa ne simtim nerabdatori cand o planeta retrogradeaza. Dar intr-adevar faptul ca putem anticipa ceea ce urmeaza si putem sa ne pregatim pentru perioada “iesita din comun”, ne poate ajuta sa resimtim mai putin discomfortul creat de miscarea retrograda.Cine este Mercur retrograd?


Mercur retrogradeaza de 3-4 ori pe an, fiecare perioada de retrogradare (de aproximativ 3 saptamani) e precedata si urmata de perioada de “umbra” sau perioada de stationare in care planeta isi incetineste mersul pentru a o lua inapoi. Oamenii au tendința de a resimti cel mai tare efectele retrogradarii atunci când Mercur intră în perioada in care se mișcă cel mai lent, deoarece Mercur este cea mai rapida dintre toate planetele și atunci când se mișcă asa încet, este scos din zona lui de comfort.


Ce se intampla in aceasta perioada de Mercur Retrograd este ca planeta vine si ne arata lucrurile din alta perspectiva. Ne obliga sa o luam mai incet, sa ne distantam putin pentru a ne oferi o imagine pe care, din cauza implicarii emotionale si a subiectivitatii, ne este greu sa o vedem in mod normal asa cum este. Este ca si cand Mercur ne invita sa iesim din propriul corp si sa ne privim de la distanta, sa ne observam si sa ne analizam pentru a intelege la ce anume avem de lucrat.


Privit din aceasta perspectiva, mersul retrograd poate deveni un mare ajutor pe care il primim de la Mercur, poate chiar transformational.


Mercur retrograd ne atrage atentia asupra situatiilor care au ramas neincheiate, oferind posibilitatea de a incheia capitolul si a ne desprinde de trecut.Cum se manifesta Mercur retrograd in functie de zodia in care se afla?


In perioada de Mercur retrograd sunt afectate zonele din viata noastra care sunt guvernate de acesta – comunicarea, fluxul de informatii, calatoriile. Dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca in momentul retrogradarii, Mercur se va afla in una dintre zodii, prin urmare va avea efecte adaptate pe specificul fiecarui semn zodiacal.Mercur retrograd in Berbec

Avand in vedere energia Berbecului, cu Mercur retrograd in acest semn ne vom grabi atat de tare sa spunem si sa facem, astfel in nu vom avea timp sa fim clari in expirmare sau actiune si se vor genera situatii tensionate. Vom vorbi repede, fara filtre, cuvintele vor fi rostite fara a avea timp sa ne gandim si la consecinte, poate vom fi chiar agresivi in comunicare. Vom avea discutii in care nu ne doream sa intram, vom lua decizii pripite, vom actiona din impuls.


Vor aparea idei noi care la prima vedere par a fi foarte bune, dar in cele din urma se vor dovedi a fi neinspirate. In schimb, ar fi o idee buna sa revizuim idei mai vechi pe care nu le-am pus in practica.


Ar trebui sa fim mai atenti la tot ce inseamna deplasare pentru a evita posibile accidente.Mercur retrograd in Taur


Este o perioada in care sa ne axam mai putin pe a vorbi si mai mult pe a simti, o perioada in care sa reflectam la propriul sistem de valori si cum anume s-a modificat acesta in timp, sa redefinim perceptia asupra stabilitatii, sigurantei propriei persoane. Este o invitatie de a analiza din mai multe perspective bunastarea/abundenta si de a verifica in ce mod relationam cu partea noastra fizica, astfel incat sa fim mai senzitivi si ne ascultam mai mult corpul.


Taurul este un semn fix, de pamant, prin urmare poate fi fixist, incapatanat si iubeste traditiile. De acea cu Mercur retrograd in Taur, vom experimenta tot felul de situatii care ne vor provoca sa ne schimbam ideile, convingerile, modul de gandire, modul de comunicare, obiceiurile.


Mercur retrograd in Gemeni


Aduce o perioada propice pentru introspectie, care sa ne ajute sa rezolvam ce e de rezolvat. De exemplu putem relua o prietenie veche sau putem relua legatura cu fratii.


Fiind la el acasa, ar fi bine sa ne inarmam cu rabdare si sa ne asteptam la tot felul de probleme de comunicare – e-mailuri pierdute sau trimise gresit, apeluri multe sau deloc, apeluri intrerupte sau bruiate. Eventuale calatorii amanate sau cu diverse impedimente. Gandire inceata, confuza. Invatare inceata, cu dificultati.


Pot fi generate diverse barfe, stiri false, transmisiuni intrerupte.


Mercur retrograd in Rac


Pot aparea eventuale probleme de comunicare cu membrii familiei, tensiuni intre rude. Dar este o perioada foarte buna de a relua legatura cu familia si pentru reevaluarea situatiilor care au cauzat ruptura.


In perioada de Mercur retrograd in Rac nu sunt recomandate actiuni legate de casa – cumparare, renovare, pentru ca pot aparea probleme cu contractele, acte lipsa, planuri amanate sau informatii transmise gresit.


Siguranta si stabilitatea emotionala poate fi pusa la incercare, pot aparea situatii care genereaza emotii puternice menite sa ne intoarca in trecut.Mercur retrograd in Leu


Mercur retrograd impreuna cu teatralul Leu vor face un spectacol pe cinste. In aceasta perioada ne vom exprima cu o nota de dramatism si urgenta. De aceea ar trebui sa fim atenti la cum comunicam pentru ca ar putea fi exagerat. De asemenea sa ne gandim un pic mai mult inainte de a ne prezenta si promova ideile ca si cum viata noastra pe Pamant ar depinde ele.


Posibil sa devenim mai insistenti si mai vocali decat de obicei, incercand sa ne impunem convingerile si sa-i obligam si pe ceilalti sa le adopte. Dar acest tip de abordare dictatoriala nu va fi pe placul celorlati, de aceea recomandarea ar fi sa ne temperam aceste porniri.Mercur retrograd in Fecioara


Se vor activa ariile guvernate de Fecioara – munca de zi cu zi, rutina, sanatatea. Se poate sa apara frustrari in legatura cu obiceiurile cotidiene, stres legat de sanatatea psihica/emotionala sau tensiuni in a comunica cu cei din jur in legatura cu sarcinile zilnice comune.


Este o perioada foarte buna pentra a reevalua si restructura, dace este nevoie, modalitatea de planificare. In cazul in care directia in care se indreapta lucrurile nu este cea dorita, se cere o revizuire.


Perioada este una in care este pusa la incercare toleranta fata de propriile greseli si reactia noastra fata de acestea.Mercur retrograd in Balanta


Cat timp Mercur retrogradeaza in Balanta, sentimentul pe care-l avem este ca viata noastra personala a luat-o razna. Este o energie care starneste drame, probleme relationale care reapar, sunt scoase la iveala resentimente amoroase inabusite. Simtim ca nu vorbim aceasi limba, chiar si cu cei cu care in mod normal suntem “sincronizati”. Recomandarea ar fi sa nu tragem concluzii pripite si sa ne concentram pentru a intelege mesajul care ne este transmis.


In aceasta perioada suntem indemnati sa punem accentul pe propria persoana, sa ne reimprietenim cu noi insine in primul rand si apoi cu cei dragi noua.Mercur retrograd in Scorpion


Cu Mercur care retogradeaza in Scorpion, vom intampina probleme legate de onestitate, intimitate. Secrete si minciuni pe care am incercat sa le ascundem, vor iesi acum la suprafata. Avem posibilitatea sa corectam erori, sa ne reconectam cu oamenii si sa procesam informatie pe care nu am asimilat-o la experienta initiala.


Este posibil sa resimtim acum efectele unei tradari mai vechi si ni se pot accentua slabiciunile, paranoia avand in vedere ca faptele si situatiile tind sa fie inselatoare in aceasta perioada.


Mercur retrograd in Sagetator


Toate efectele lui Mercur retrograd se vor manifesta in Sagetator, dar amplificat, chiar exagerat. Din fericire optimismul Sagetatorului ne va ajuta sa facem si haz de necaz atunci cand lucrurile vor merge pe dos.


Avand in vedere ca Sagetatorul este genul care spune direct tot ceea ce gandeste, fara filtre in situatiile cele mai nepotrivite, ne putem astepta sa avem astfel de iesiri. Prin urmare vom avea tendinta sa ne exprimam fara perdea, lucru care va genera tensiuni de lunga durata.Mercur retrograd in Capricorn


Vizeaza zonele guvernate de Capricorn, cum ar fi – cariera, aspiratii, statut social, astfel incat pot aparea probleme la locul de munca, cu cei ce reprezinta autoritatea sau poate imaginea personala va avea de suferit.


Devenim mai seriosi, prin ceea ce se intampla in viata noastra ni se cere sa fim mai maturi, mai asumati si sa ne gandim de doua ori inainte de a spune ceva.


Este un moment bun pentru a analiza viata profesionala si pentru a evalua unde ne aflam pentru a face schimbarile necesare.Mercur retrograd in Varsator


Cu Mercur retrograd in Varsator, pe langa comunicare defectuoasa si calatorii haotice, avem o doza suplimentare de anomalii in sfera tehnologiei, avand in vedere ca tehnologia, electricitatea si Internetul sunt guvernate de Varsator. Asadar vom avea parte de extra frustrare pe partea de conexiuni, transmisiuni, pene de curent, atacuri cibernetice, descarcari electrice – traznete, defectiuni ale masinilor…


Vor aparea rasturnari de situatii sau vor fii situatii care revin. Este o perioada de razvratiri, rebeliuni, revolte.


Este un moment bun sa reevaluam idei originale, inovative, neconventionale.Mercur retrograd in Pesti


O perioada in care e posibil sa ne simtim lipsiti de energie si mai des decat de obicei se va intampla sa nu ajungem la timp la intalniri, la munca, la sedinte. Neintelegerile in comunicare apar pentru ca mintea noastra este in ceata si ne exprimam ideile incoerent, incorect.


Avem timp acum pentru a visa cu ochii deschisi, pentru fanteziile noastre. Pentru a nu ne pierde de realitate este indicat sa fim prezenti, cu o atentie sporita.


Capacitatea de a fii atenti este afectata, de aceea nu este indicat sa participati sau sa tineti cursuri/prezentari lungi in aceasta perioada.


Ce vrea Mercur retrograd?


In primul rand, sa nu intram in panica. Nu avem nici un motiv sa ne temem atata timp cat suntem deschisi la lectille pe care Mercur retrograd vine sa ni le aseze pe masa. El aduce in prim plan situatii, oameni, idei, proiecte din trecut, lucruri de care avem nevoie pentru a incheia un capitol din trecut. Nu putem merge mai departe, nu putem trai prezentul daca nu ne impacam cu trecutul, cel putin cu situatiile din trecutul pe care Mercur vrea sa le rezolvam.


Mercur retrograd este despre interiorizare, introspectie. El ne indeamna catre mindfulness, sa luam o pauza sau macar sa incetim ritmul, sa fim atenti la ganduri, la detalii, conversatii si orice se intampla in jurul nostru legat de comunicare in toate formele ei, Mercur ne indeamna sa fim mai prezenti in vietile noastre pentru a rezolva ce a ramas nerezolvat.


Ne indeamna sa ne imbunatatim abilitatile de ascultare, de comunicare – pentru a ne exprima cat mai clar si concis, cu intentia de a imbunatatii relatiile. Ne cere sa nu mai interpretam doar folosind filtrele noastre, ci si sa luam in considerare si alte perspective.


Ne invata sa ne facem backup la date sau planuri de rezerva, dar vrea in acelasi timp sa facem un pic de pauza de la tehnologie si sa interactionam cu oamenii din jurul nostru, sa petrecum mai mult timp fata in fata, incurajeaza contactul interuman. Ne deconecteaza de la tehnologie, pentru a ne reconecta cu lumea.


Incurajeaza creativitatea, ne cere sa devenim creativi pentru a depasi obstacolele pe care el ni le pune in cale, ne ajuta sa gasim moduri noi de rezolvare la probleme vechi.


Autor: Loredana Achitei, cursant program formare profesionala cu specializarea astrolog, promotia 1/ 2023


Ti-a placut articolul? Lasa un mesaj in sectiunea de comentarii de mai jos.

84 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Alte articole
Urmareste-ne si pe
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page