Barbara Bacauanu
Uranus, intre mistic si vizionar
Cea de-a șaptea planetă a sistemului nostru solar, Uranus, este una dintre planetele care pot fi vazute pe cerul nopții cu ochiul liber.
Este prima planetă descoperită prin intermediul telescopului, iar descoperirea ei a marcat posibilitatea extinderii limitelor Sistemului Solar din care face parte și Terra.
Data oficială a descoperirii acestei planete este 13 martie 1781, cel care a făcut acest anunț fiind Sir William Herschel, astronom, inventator și muzician britanic de origine germană.
Planeta Uranus este singura din Sistemul Solar care a primit nume mitologic de origine greacă (zeul grec al cerurilor), celelalte denumiri ale planetelor provenind de la zeii romani.
Uranus are două simboluri astronomice. Primul care a fost propus,♅, a fost sugerat de astronomul Jérôme Lalande în 1784. Într-o scrisoare către Herschel, Lalande a descris nou descoperita planeta ca fiind „un glob acoperit de prima literă a numelui tău”. “Herschel” a fost numele inițial propus de Lalande pentru planeta Uranus, după numele descoperitorului sau.
O propunere ulterioară este un hibrid al simbolurilor pentru Marte și Soare , ⛢, deoarece Uranus era Cerul în mitologia greacă, despre care se credea că este dominat de puterile combinate ale Soarelui și a lui Marte.
Planetă asociată cu avangada, originalitatea, viitorul și intuiția, observăm că Uranus are un puternic marcaj al cifrei 7, cifră ce influențează cu vibrația sa cele mai enigmatice și mai provocatoare aspecte ale vieții.
Celei de-a 7-a planete a Sistemului Solar îi sunt necesari 7 ani pentru a tranzita fiecare semn zodiacal, prin urmare are nevoie de 84 de ani (7x12) pentru a-și manifesta plenar energia asupra tuturor semnelor zodiacale (1 an uranian).
Axa de rotație uraniană este aproximativ paralelă cu planul Sistemului Solar, cu o înclinare axială de 97,77 ° (!). Acest lucru îi conferă schimbări sezoniere complet diferite de cele ale celorlalte planete.
Anotimpurile planetei Uranus sunt tributare înclinaţiei extreme a axei de rotaţie a acesteia, astfel că în preajma solstiţiilor unul dintre poli este orientat continuu spre Soare, în timp ce celălalt este "ascuns" Soarelui, doar o fâşie îngustă în jurul ecuatorului având parte de ziua uraniană ce durează 17 (!) ore. De cealaltă parte a orbitei planetei Uranus, orientarea polilor se schimbă. Astfel că fiecare pol are parte de câte 42 de ani de lumină continuă, respectiv de câte 42 (multiplu de 7!) de ani de întuneric neîncetat.
Uranus are 27 (!) de sateliți cunoscuți, majoritatea fiind numiți după personaje care apar sau sunt menționate în lucrările lui William Shakespeare și Alexander Pope.
Cea mai timpurie observație certă privind existenta acestui corp ceresc a fost făcută în anul 1690, când John Flamsteed, astronom englez, primul ce a purtat titlul de Royal Astronomer, a observant corpul ceresc de cel puțin șase ori (ceea ce ne permite sa deducem că dupa a saptea observare i-a fost certificată existenta), dându-i denumirea de “34 Tauri” (din nou se relevă influența subtilă a cifrei 7).
“El a înregistrat în jurnalul său “În quartila de lângă ζ Tauri ... este fie [o] stea a Nebuloasei, fie posibil o cometă” [1]
Dat fiind că Uranus este caracterizat de spiritualitate, adevăr, evoluție și dezvoltare și că în mod mistic regăsim cifra 7 în ceea ce ține de descoperirea și caracteristicile acestei planete gândul ne duce către misterul și magia acestei cifre.
Poate nu întâmplător cifra 7, ale carei energii îmi iau curajul să le asociez planetei ce guvernează zodia Vărsătorului, sunt prezente, în mod constant, în universul nostru - 7 zile ale săptămânii, 7 continente, 7 culori ale curcubeului, 7 Minuni ale lumii, etc.
Chiar și la nivel inocent găsim vibrația acestei cifre în povești pentru copii – Albă ca zăpada și cei șapte pitici sau în basmele lui Petre Ispirescu în care găsim menționat faptul că Făt Frumos creștea într-un an cât alții în șapte.
Poate o fărâma din magia acestei cifre este absorbită de planeta Uranus, ea însăși fiind planeta care prin atingerea divinității generează evoluția, inovația, deshiderea orizonturilor și progresul umanității.
Citând “Asociația numerologilor din Romania”[2], arhetipul cifrei 7 adună în el cele mai enigmatice și mai provocatoare aspecte ale vieții. Ca și planeta Uranus, cifra 7 este asociată cu spiritualitatea și combină cele trei dimensiuni din care este creat tot ce există: informație (1) + energie (2) + materie (4).
Simbolistica cifrei 7 aduce în atenția privitorului antiteza legendei separării cerului de pământ prin castrarea lui Uranus de către Cronos, venind parcă să reconcilieze conexiunea dintre lumea materială și cea spiritual prin modul în care cifra 7 se desenează - o linie orizontală scurtă și una verticală care se intersectează și care ”privește” evoluția creației.
Arhetipal, cifra 7 este exponenta spiritualității și evocă descoperirea adevărurilor spirituale, fiind asociată cu filosofia, ezoterismul și misticismul.
În astrologie, cifra 7 este asociată în principal cu planeta Neptun și cu semnul zodiacal Pești, deși găsim și aspecte legate de capacitatea de analiză și critică pe care o întâlnim, de exemplu, la zodia Fecioarei. Aceste aspecte astrologice sunt considerate a fi responsabile pentru înclinațiile spirituale și intuiția profundă, caracteristici definitorii pentru Vărsător, zodie guvernată de planeta Uranus.
Semn de aer, Vărsătorul guvernat de Uranus poate fi cu ușurință asociat cu cifra 7, aceasta fiind la rândul său cifră de aer, anume acel aer rarefiat, din vârful munților sau chiar mai sus, din univers, acolo unde nu poți urca cu corpul fizic, ci numai cu puterea minții raționale și analitice.
Ca și cromatică regăsim culoarea planetei Uranus în simbolistica cifrei 7, care este asociată culorilor albastru și violet, considerate a fi culori spirituale și mistice.
În accepțiunea mea, puternic conexat cu cifra 7, Uranus scoate la iveală inventatorul care există în interiorul fiecăruia dintre noi și tinde să fie foarte fructuos în domenii precum știința și tehnologia.
Datorită caracterului său inovator, el are mereu nevoie să pășească pe căi încă nedescoperite și să creeze noi modele mentale pentru tot ceea ce va face. Caracteriscă similar regăsim și în puterea numărului 7, protector al celor care au ceva de spus și care caută cunoașterea, fie că sunt cercetători științifici, căutători spirituali sau artiști.
Plin de resurse, în încercarea de a aduce un nou început în viețile oamenilor, Uranus, ca și cifra 7, dăruiește energii pentru profesii legate de cercetare și analiză, de spiritualitate și religie, vigoare navigatorilor pe mare, tărie inventatorilor futuriști, dinamism creatorilor de scrieri și de scenarii misterioase și științifico-fantastice, vitalitate oamenilor legii, actorilor și regizorilor de filme SF, filosofilor, liderilor spirituali, creatorilor de modă și artă neconvențională, muzicienilor, etc.
Retrograd, Uranus aduce energia necesară pentru schimbare, chiar dacă schimbarea nu este planificată și nici măcar rezultatul unei decizii conștiente.
Născut din haos ca Zeu primordial, din zeii antici Aether și Hemera, aer și ziuă (Cicero, în De Natura Deorum (Despre natura zeilor) sau fiu al lui Nyx, personificarea nopții (conform cu Orfismul) – Uranus vine să ne ajute să evoluăm.
Chiar dacă schimbarea și evoluția sunt dureroase din cauza sentimentului de pierdere a controlului, este important să înțelegem că, în realitate, controlul nu ne aparține niciodată.
Întotdeauna plin de resurse în încercarea de a aduce un nou început în viețile oamenilor, Uranus lucrează întotdeauna pentru a se asigura că acest debut ajunge la umanitate.
Autor: Lizuca Micu, cursant program formare profesionala cu specializarea astrolog, promotia 1/ 2023
Ti-a placut articolul? Lasa un mesaj in sectiunea de comentarii de mai jos.
ความคิดเห็น