Barbara Bacauanu
Aceleasi tranzite, aceeasi istorie, care este deznodamantul acum?
Continuand povestile trecutului, istoria se repeta periodic si ne scoate in fata aceleasi tipuri de evenimente, de personalitati si de situatii. De ce? Poate pentru a face ceva diferit, pentru a nu repeta din greselile stramosilor, pentru a vindeca ranile din trecut si pentru a evolua in alta directie.
Momentul astral de acum, anul 2022 – 2023, razboiul Rusia – Ukraina si Rusia contra lumii este o copie a momentului 1855 – 1856, Razboiul din Crimeea, cand Rusia si marile puteri (Marea Britanie, Franta, Imperiul Otoman si Sardinia ) au intrat in razboi! Ce s-a intamplat atunci? Ce se repeta acum? De ce a izbucnit razboiul si care au fost urmarile sale?
Tranzite comune 1855 – 1856 vs 2022 - 2023
- Axa nodurilor lunare – NN Taur – NS Scorpion (are loc o data la 18 ani)
- Jupiter conjunct Neptun in zodia Pesti (are loc o data la 167 ani)
- Uranus in Taur (are loc o data la 84 ani)
***
De ce a intrat Rusia in razboi si care era nemultumirea Tarului Nicolae al Rusiei?
Rusia era nemultumita ca rolul ei de protector al ortodocsilor n-a fost inteles in Vest si ca era tratata nedrept. Totodata, ea acuza ca puterile occidentale aveau dreptul de a cuceri țări străine, dar interzicea Rusiei să facă același lucru.
Tarul Nicolae al Rusiei: “Franța ia Algeria de la Turcia și aproape în fiecare an Anglia mai anexează un principat indian: nici una din agresiunile astea nu subminează echilibrul de putere pe continent; dar când Rusia ocupă Moldova sau Valahia, fie și doar temporar, asta distruge echilibrul de putere. Franța ocupă Roma și trupele ei stau acolo mai mulți ani pe timp de pace: asta nu e nici o problemă; dar Rusia doar se gândește să ocupe Constantinopolul și pacea în Europa e deja amenințată. Englezii declară război chinezilor, care pare-se, i-au ofensat cumva: nimeni n-are dreptul să intervină; Rusia e obligată, în schimb, să ceară voie de la Europa, dacă se ceartă cu vecinul ei. Anglia amenință Grecia în și îi distruge flota: asta este o măsură legală; dar Rusia cere un tratat care să protejeze milioane de creștini, și asta e considerat a întări poziția ei în Est în detrimentul echilibrului de putere. De la Occident nu putem aștepa nimic decât ură oarbă și răutăți, Occident care nu înțelege și nu vrea să înțeleagă.“
Un discurs destul de asemanator cu ceea ce spune acum Putin, nu?
De ce au intrat celelalte puteri in razboi?
Imperiul Rus se considerase întotdeauna moștenitorul Imperiului Bizantin pe care avea ambitia istorica de a-l reinvia. Avand deja deja o ieșire spre Marea Baltică și alta spre Marea Neagră, își mai dorea să avanseze spre Mediterana, la Locurile Sfinte ale Palestinei. Dacă s-ar fi intamplat asta, ar fi avut o mare putere navală, ceea ce pentru Franța și Marea Britanie nu era de admis! Astfel, deși s-a dorit sa i se ofere un fundal religios, razboiul s-a datorat factorilor economici, teritoriali și politici si a rivalității dintre imperii. Esența conflictul nu era de a cuceri un loc anume, ci de a distruge puterea militară si resursele economice ale imperiului rus.
Puterile occidentale știau împotriva cui luptă, nu pentru ce luptă. Ei luptau împotriva Rusiei și adevărata lor dorință era ca Rusia să dispară sau să devină un modest membru al lumii dominate de englezi și francezi. La căderea Sevastopolului, Napoleon al III-lea a propus guvernului britanic un program potrivit căruia Rusia trebuia alungată din Europa și distrusă ca Mare Putere. Acest program era unul de reconstruire a unor state naționale – cu Polonia în frunte-și ar fi transformat Franța în principala putere europeană. Însă englezii aveau în minte exact opusul: doreau să distrugă supremația Rusiei în Europa fără a o înlocui cu cea franceză.
Jocuri de putere, cucerire de granite, afaceri economice. Destul de asemanator, nu?
Pe scurt, ce s-a intamplat in Crimeea?
A inceput ca o lupta a diferentelor de mentalitate - este considerat a fi unul dintre ultimele războaie religioase din Europa - între Occidentul catolic și Estul ortodox, considerat barbar si primitiv
S-au folosit arme moderne pentru acea vreme – este considerat primul război modern – tranșee, bombardamente „oarbe”, gloante Minie, arme cu țevi ghintuite, aparitia anesteziei cu eter si a ambulantei
A fost primul conflict la declanșarea si pe parcursul căruia presa a jucat un rol semnificativ – apariția telegrafului electric, a presei scrise si a jurnalismului independent – a permis opiniei publice sa devina o forta politica
Razboi total - Este considerat a fi cel dintâi razboi care a afectat în mod tragic populația civilă, conducând la crize umanitare: - peninsula s-a depopulat datorită exodului în masă al tatarilor din Crimeea către teritoriile otomane, victimele bombardamentelor au fost afectate grav, civili au murit de foame sau de bolile aduse de soldati în orașe asediate (holera era boala care afecta atunci umanitatea), întregi comunități au fost șterse de pe fața pământului în masacre.
Războiul Crimeii a ridicat pe noi culmi bestialitatea umană – trupurile soldatilor rusi raniti sau morti pe campul de lupta se foloseau de către soldații francezi drept „saci de nisip” pentru construit baricade. Atacurile asupra Kerci și Yenikale au decăzut în jaf de magazine și case, distrugerea muzeului orașului, cu bogatele și magnificele lui colecții de arta elena, violuri a femeilor de etnie rusă, crime, inclusiv copii și prunci. În Bulgaria, forțele au declanșat un război bazat pe teroare contra așezărilor bulgărești, distrugând biserici, decapitând preoți, mutilând victimele și violând fetele localnicilor, asta pentru a înspăimânta populația să nu se revolte sau sa trimită voluntari în armata rusească.
Războiul Crimeii a rămas cunoscut pentru introducerea turismului de război - săptămâni și chiar luni după capturarea Sevastopolului, vapoare întregi de turiști soseau din Marea Britanie să vadă locurile faimoaselor bătălii și să colecționeze suveniruri - un pistol rusesc sau o sabie, o bucată de uniformă jefuită de pe cadavrele rușilor rămași în tranșee
Războiul a provocat 50.000 de victime în armata rusă, 75.000 în rândul trupelor franceze și britanice și peste 80.000 în rândul turcilor.
A fost considerat razboiul cel mai prost organizat, fara strategie si fara tel. Pe tot parcursul războiului, aliații n-au reușit să pună la punct un plan clar
Tarile care au stat neutre au avut cel mai mult de castigat.
Din nou, destul de asemanator!
10. Războiul s-a incheiat prin înfrângerea Rusiei.
Care au fost urmarile Razboiului?
Războiul Crimeii a fost un război fără o decizie postbelică clară, dar tocmai în acest fapt a stat importanța sa - fără el, Europa nu ar fi cunoscut așa-zisa ”eră liberală”, acea perioadă de calm care s-a sfârșit în vara lui 1914. Puterile in Europa s-au restabilit - puterea Rusiei nu a fost distrusă, dar influența ei în Europa s-a diminuat temporar; prestigiul Franței a crescut, dar nu a devenit din nou puterea dominantă de pe continent; Țările Române si-au capatat independenta, gurile Dunării fiind eliberate de controlul rus și austriac; Marea Neagra a fost neutralizata; Sfanta Alianta s-a sfarsit!
***
Articolul nu se doreste a fi pro sau contra uneia dintre parti, ci doar relateaza fapte asemanatoare din istorie, ce au avut loc pe aceleasi aspecte planetare. Sa nu mai asteptam inca 167 de ani pentru a pierde atatea vieti sub impulsul orgoliilor de putere, economice, militare sau sociale.
Hai sa ne facem bine!
Astrolog Barbara Băcăuanu
Comments